הדיון הזה מכיל 23 תגובות, ויש לו 3 משתתפים, והוא עודכן לאחרונה ע״י  darda לפני 8 שנים, 5 חודשים.

• מאת
    תגובות

david
    משתתף

האם נכה נצרך יכול לקבל פנסיה בגיל 67 אם מדובר בפנסיה שאינה צבאית האם זה תלוי בסוג הפנסיה?או שבכל סוג פנסיה מקזזים מתגמול נצרך

כל פנסיה, בכל גיל, מקוזזת מתגמול נצרך מהשקל הראשון

david
    משתתף

במידה והצעת החוק לביטול מיבחן הכנסות תאושר האם גם אז יתבצע קיזוז מהשקל הראשון?

דוד שלום,

לא ברור לי לאיזו הצעת חוק לביטול מבחן הכנסות אתה מתכוון.

אם הכוונה היא לתזכיר החוק העומד כעת על סדר היום (התזכיר המעגן הטבות בחקיקה), הרי שהתיקון שייעשה בתזכיר זה בהגדרת נצרך מבטל את "הכנסה כדי מחיה" רק כמבחן סף לקבלת תגמול נצרך, מבחן סף אשר ממילא לא יושם על ידי אגף השיקום בפועל. הקיזוזים מתגמול נצרך, כפי שמעוגנים בסעיפים 7 (ב) ו 7 (ג) לחוק הנכים ימשיכו להיות בתוקף ואף צפויים להיות מעוגנים בהם כל הקיזוזים אשר נעשים כיום בפועל על ידי אגף השיקום.

תזכיר החוק, אם כך, לא מביא בפועל לביטול מבחן הכנסות, והכנסה מפנסיה תקוזז מהשקל הראשון גם לפי תזכיר החוק.

יש לציין כי בעבר הוגשה הצעת חוק אחרת לביטול סעיפי הקיזוזים 7 (ב) ו 7(ג). הצעת חוק זו לכאורה אמורה היתה לסיים את הקיזוזים אולם הצעה זו, כפי שנוסחה, היתה מותירה את מבחן הסף של "הכנסה כדי מחיה" (סכום השווה לתגמול לנכה 100% כ- 4466 ש"ח) כמבחן סף, כך שכל מי שיש לו הכנסה כדי מחיה לא היה זכאי לנצרך. למרות הכוונה הנכונה של תזכיר זה, הוא היה מביא בפועל להחמרה. תזכיר חוק זה לא קודם, ונוכח תזכיר החוק העומד כעת על סדר היום, ספק אם יקודם שוב.

david
    משתתף

לעוד רינת שלום רב אני מתיחס להצעת החוק של ביטול סעיפי 7ב ו 7 ג אם אני מבין את דבריך נכון ואם הצעת החוק תקודם הרי מי שיש לו פנסיה הקטנה מ 4466 שקל יעבור את מיבחן הכנסה כדי מיחיה ולא יקזזו לו כלום. האם הבנתי נכון?

על פי נוסח החוק כיום, אם יבטלו את סעיפי הקיזוזים 7 (ב) ו 7 (ג) ישאר רק מבחן ההכנסות כמבחן סף, ומי שיש לו הכנסה נמוכה מסכום הסף ועומד בשאר הקריטריונים, יהיה זכאי לתגמול נצרך ללא קיזוזים. עם זאת, יש לשים לב לכך שמדובר על כל הכנסה ולא רק הכנסה מפנסיה. כיום, בהקשר של הקיזוזים יש הכנסות שאינן מקוזזות כגון קיצבת ילדים, קיצבת זיקנה, ביטוח סיעודי. לכאורה הימנעות מהתחשבות בהכנסות אלה אמורה להיות רלוונטית גם אם וכאשר יבחנו עמידה בתנאי הכנסה כדי מחיה כתנאי סף, אולם אין ביטחון בכך.

כך או כך, ככל הידוע לי החוק שאתה מכוון אליו לא מקודם, ואני מעריכה שהוא גם לא יקודם בקרוב.

darda
    משתתף

לעוד רינת שלום רב לפני מספר ימים הוגשה הצעת חוק לביטול מיבחן הכנסה עיי חכ ניסן סמוינסקי ועוד 15 חברי כנסת.האם לפי דבריך זה יהווה החמרה למצב הקיים כלומר משרד הביטחון יבטל את סעיפי הקיזוז 7 ב 7 ג אולם ישאיר את מיבחן הסף של 4430 שח לחודש ואז האם המשמעות היא שאם ההכנסה תעבור בשקל אחד את הרף של 4430 יבוטל הניצרך?או שבמיקרה כזה יקזזו הכנסות שהם מעבר לרף של 4430 ולא יבטלו את הניצרך?

יש חשש שניסיון לבטל מבחן הכנסות לנצרך רק על ידי ביטול סעיפי הקיזווז 7(ב) ו 7 (ג) יביא להחמרת המצב הקיים כיוון שיופעל מבחן ההכנסות כמבחן סף – כחלק מהגדרת נצרך. כאמור, כיום משרד הביטחון אינו מפעיל את מבחן ההכנסות כמבחן סף, ובהתאם אף הסכים לבטל את מבחן ההכנסות כמבחן סף במסגרת תזכיר החוק. יחד עם זאת, לפי נוסח החוק כיום, אם יבוטלו רק סעיפי הקיזוזים שבסעיף 7, אני חוששת שמשרד הביטחון כן יפעיל את מבחן הסף .שבהגדרת תגמול נצרך. אם אכן יופעל מבחן הכנסות כמבחן סף, לכאורה כל נכה שיש לו הכנסה שהיא מעל 4433 ש"ח לא יהיה זכאי לתגמול נצרך. אם יפעילו אותו על ידי קיזוז הכנסה שמעבר ל 4433, המשמעות היא שהאפשרות להכנסה נוספת עד מחצית הכנסה כדי מחיה לפי סעיף 7 (ב) לחוק (רלוונטי להכנסה מעבודה, שכ"ד או רווחי הון) – תבוטל, וכל הכנסה תקוזז מהשקל הראשון.

darda
    משתתף

כלומר אם יפעילו את החוק עיי קיזוז הכנסה מעבר ל 4433 שח האם זה אומר שאפשר יהיה לקבל הכנסה מיכול מקור שהוא כולל מיקיצבה  עד 4433?

לכאורה כן, אולם כיון שזה לא מה שיהיה כתוב בחוק, לא נראה סביר שכך ייושם על ידי משרד הביטחון. אני לא משוכנעת שמנסחי הצעת החוק אליה הפנית התכוונו להחזיר לפעולה את מבחן ההכנסות כמבחן סף.

darda
    משתתף

לרינת שלום,גם לי לא ניראה שהיתכוונו להחזיר לפעולה את מיבחן ההכנסות כמיבחן סף,אולם את זאת שהעלית חשש כזה.מה לדעתך יקרה בסופו של דבר?מה ניראה לך סביר שיקרה בסופו של דבר?שהרי אין כוונה להחמיר את התנאים.

משרד הביטחון לא מפעיל כיום את מבחן ההכנסות כמבחן סף, אולם נתקלתי במספר הליכים משפטיים שבהם משרד הביטחון מעלה את טענת מבחן ההכנסות כמבחן סף ומציין שביצוע הקיזוזים הוא לפנים משורת הדין וכי לפי מבחן הסף, הנכה הנדון לא היה זכאי כלל לתגמול נצרך. ככל הידוע לי, הצעת החוק לביטול סעיפי הקיזוזים אינה על דעת משרד הביטחון, ואם תעבור בסופו של דבר בנוסחה הנוכחי (להערכתי סיכוי קלוש – אם בכלל) ותעמיד את משרד הביטחון ללא סעיפי הקיזוזים, אני מעריכה שמשרד הביטחון בהחלט יפעיל את מבחן הסף להכנסות כפי שיאפשר לו החוק, גם אם מנסחי הצעת החוק לא התכוונו לכך.

darda
    משתתף

האם נכה שלא עובר את מיבחן ההכנסות כמיבחן סף ומבטלים לו את הזכאות לתשלום ניצרך בשל כך האם במיקרה כזה הוא יקבל תגמול פרישה מוקדמת אם גילו מעל 50 ויש לו אי כושר עבודה לצמיתות?

אמור לקבל תגמול פרישה מוקדמת אם יעמוד בשאר התנאים למשל – שאין הכנסה מקיצבת נכות מביטוח לאומי וסך הכנסותיו אינן יותר מפעמיים השכר הממוצע במשק אם אין לו ילדים (עד גיל 21) ושלוש פעמים השכר הממוצע במשק אם יש לו ילדים. כמו כן, לפי המצב המשפטי כיום אינו יכול לעבוד בכלל (כיום אין אפשרות לעבוד עד מחצית הכנסה כדי מחיה כפי שאפשרי ביחס לנצרך. אפשרות כזו אמורה להיות מעוגנת במסגרת תזכיר חוק של עיגון הטבות בחקיקה). בנוסף צריך לשים לב לגיל – תחילת קבלת הזכאות בגיל 50-60 מדובר בסכום הגבוה העומד על כ 3000 ש"ח ומתווסף לתגמול הבסיסי. אחרי גיל 50 ועד גיל 65 הסכומים יורדים עד מאות ש"ח בודדים. (לדעתי הסכום צריך להיקבע על פי מועד הפרישה כך שאם הפרישה היא לפני גיל 60 תהיה זכאות לסכום הגבוה גם אם הבקשה הוגשה אחרי גיל 60. אני לא בטוחה שכך מפרש זאת משרד הביטחון.)

darda
    משתתף

אם הפרישה היתה בגיל 50 ובמהלך השנים קיבל תגמול ניצרך והתגמול ניצרך בוטל אחרי גיל 60 ואז הוגשה בקשה לתגמול פרישה מוקדמת האם יקבל את התגמול לפי הסכום הגבוהה שמתאים לגיל הפרישה שהוא 50?

אני חוששת שמשרד הביטחון יפרש את המועד הקובע לא כגיל הפרישה אלא יתייחס לגיל בעת הגשת הבקשה לתגמול פרישה מוקדמת וישלם את הסכום הנמוך. לטעמי, מבחינה מהותית, צריך להתחשב בגיל הפרישה. הרציונל של תגמול פרישה מוקדמת הוא השלמת פנסיה שהנכה לא הספיק לצבור כיון שפרש מעבודתו בגיל צעיר יחסית. כיון שהשנים בהם קיבל נכה תגמול נצרך אינן רלוונטיות לגובה הפנסיה שיקבל, אני סבורה שהנתון שיש להתחשב בו לפי הרציונל של החוק הוא מועד הפרישה ולא מועד הגשת הבקשה לתגמול פרישה מוקדמת. אני לא יודעת לומר בוודאות אולם מעריכה כי משרד הביטחון יתחשב בגיל בעת הגשת הבקשה.

darda
    משתתף

לעוד רינת שלום רב מבקש לברר אם נכה שמקבל גמול פרישה מוקדמת ויש לו 50 אחוז נכות והוא בן 55 ומעלה זכאי לקבל בנוסף את התגמול הנוסף לנכה המיתבגר(20 אחוז מהתגמול המירבי)?

אם הבנתי נכון שאלתך היא האם מי שמקבל  תגמול פרישה מוקדמת לפי סעיף 7ד לחוק זכאי גם לתוספת גיל לפי סעיף 7 ג לחוק.

הנושא מוסדר בסעיף 7ה (א) לחוק הנכים הקובע: "סעיפים  7ג ו 7ד לא יחולו על נכה המקבל תגמולים לפי סעיף 6 או לפי סעיף 7 (א) עד (ג) וכן על נכה המקבל תגמול לפי סעיף 43 (ב)(1) והתקנות על פיו."

בהתאם לסעיף זה, המיגלבה אינה חלה בין סעיפים 7 ג ו 7ד בינם לבין עצמם, ונכה המקבל תגמול לפי סעיף 7ד יכול לקבל גם תגמול לפי סעיף 7 ג,  ככל שהוא עומד בתנאים  אחרים לקבלת התגמול כמו גיל.

darda
    משתתף

לרינת שלום אני מתכוון לתגמול נוסף לנכה המיתבגר לפי הוראה 85.04 האם זה אפשרי לקבל את התוספת בנוסף לתגמול פרישה מוקדמת אם הנכה מעל גיל 60 ו 50 אחוזי נכות וכמה שווה התוספת?

darda
    משתתף

בהמשך לשאלתי הנל ראוי לציין שבהוראה 80.04 נאמר שהתנאי לקבלת התשלום הנוסף הוא שהנכה לא מקבל תגמול ניצרך/חפר/תג"מ השאלה אם תגמול פרישה מוקדמת הוא בקטגוריה של תג"מ שבגינה לא משולמת התוספת?

darda
    משתתף

רשמתי בטעות הוראה 80.04 הכוונה 85.04

darda
    משתתף

לעוד רינת שלום רב,אולי לא הבהרתי את שאלתי כהלכה אז אני אתמצט אותה:לפי התשובה שקיבלתי מימך ניתן לקבל תגמול פרישה מוקדמת לפי סעיף 7 ד וכן תוספת גיל לפי סעיף 7 ג בנוסף אולם מעיון בהוראה 85.04 מצויין שם שמי שמקבל תגמול ניצרך או חפ"ר או תג"מ לא זכאי לתוספת גיל .לפי מיטב ידיעתי תגמול פרישה מוקדמת נחשב תג"מ לפיכך אני שואל אם אין סתירה בין תשובתך למה שרשום בהוראה 85.04 או שמשרד הביטחון לא מפרש את החוק כהלכה?אנא תשובתך בתודה.

תג"מ הוא כינוי בהוראות אגף השיקום לתגמולים המשולמים מעבר לקבוע בחוק. תג"מ רמה 6 מקביל לתגמול נצרך אולם מיועד לנכים שנכותם אינה 50%, ותג"מ רמה 2 הוא המקביל לתגמול פרישה מוקדמת לפי סעיף 7ד לחוק ומיועד למי שנכותו אינה 50%.

מי שמקבל תגמול לפי 7ד אינו מקבל תג"מ אלא תגמול לפי חוק.

בכל מקרה – ההוראה המפורשת בסעיף 7ה כפי שפירטתי בתשובתי הקודמת ממילא גוברת על האמור בהוראות פנימיות של אגף השיקום.

מעבר לכך, אני סבורה כי האזכור של תג"מ בהוראה 85.04 מתייחס רק לתג"מ רמה 6  (ותג"מ רמה 5 שהיה בעבר ויתכן שיש נכים המקבלים אותו), אולם אני סבורה שלא אמור לחול על תג"מ רמה 2 ולעניין זה מדובר בטעות קולמוס.

darda
    משתתף

תודה רבה לך רינת

יש להתחבר למערכת על מנת להגיב.