הדיון הזה מכיל 29 תגובות, ויש לו 5 משתתפים, והוא עודכן לאחרונה ע״י רינת גולד גזית, עו"ד רינת גולד גזית, עו"ד לפני 8 שנים, 4 חודשים.

• מאת
    תגובות

doriel
    משתתף

לרינת שלום רב ,בירצוני לברר אם לנכה שמקבל תגמול ניצרך יש חובת דיווח על הכנסות משכר דירה ורווחי הון גם אם הן נמוכות מ 2000 שקל?

צריך לדווח על ההכנסות ומשרד הביטחון אמור לעשות את הקיזוזים לפי המבחנים שהוא מפעיל. שים לב שהכנסה בסוגי ההכנסות שציינת יכולה להיות עד כ 2200 ש"ח ללא קיזוזים בצירוף ההכנסות יחד, ואין מדובר בסכום זה ביחס לכל הכנסה בנפרד.

dorie
    משתתף

לרינת,איך מדווחים על הכנסה מריבית של תוכניות חסכון שמישתלמת אחת ל 4 שנים?איך מיתבצע קיזוז במיקרה כזה שהוא אופיני ?

למיטב ידיעתי, דיווח על רווחי הון נעשה על ידי המצאת אישורים שנתיים, בתום שנה, מהבנק.

dorie
    משתתף

תודה רבה לך

momo
    משתתף

שאלה בבקשה לעורכת דין רינת רוצה לדעת אם במיסגרת הצהרת הכנסות לתגמול ניצרך מישרד הביטחון יכול לבקש לבדוק את חשבונות הבנק של הנכים,אם כן באילו מיקרים?

לפי חוק הנכים, לקצין התגמולים יש סמכות כשל וועדת חקירה והוא מוסמך לחקור ולבקש מסמכים בכל עניין הנוגע להפעלת סמכותו לפי דין. משרד הביטחון רואה עצמו מחוייב לקזז כל הכנסה מתגמול נצרך, למעט מה שהוחרג מפורשות. בזמנו היה סיכום בין משרד הביטחון לארגון נכי צה"ל לפיו נכה יחתום על הרשאה לבדיקת מעמדו במאגרי מידע (מס הכנסה, ביטוח לאומי) אולם ביצוע הבדיקה בפועל ייעשה רק במקרה של חשד להכנסות שאינו מדווחות. ככל הידוע לי, משרד הביטחון בודק את הדברים באופן שוטף במאגרי מידע ביחס לכל נכה אשר נבדקת זכאותו הראשונה לתגמול מחיה כרוני.

למיטב ידיעתי, טפסי ויתור סודיות עליהם חותם הנכה לא אמורים לאפשר למשרד הביטחון גישה למידע מחשבונות הבנק של הנכה ואולם, אם משרד הביטחון חושד כי הנכה לא דיווח באופן מדוייק על הכנסותיו, הוא יכול לכאורה לדרוש מהנכה לצרף נתוני חשבון בנק לתקופות מסויימות, ואף עשוי להתנות את המשך תשלום התגמול בהמצאת המסמכים האמורים והמשך הבדיקה.

momo
    משתתף

לעו"ד רינת תודה על תשובתך.האם משרד הביטחון צריך לנמק מדוע הוא חושד בנכה?הרי הוא יכול לטעון תמיד שיש חשד ולהחליט לבדוק באופן שוטף?

אני סבורה שמשרד הביטחון בהחלט צריך לנמק, אחרת הכלל מאבד ממשמעותו . לא בטוח שמשרד הביטחון חושב כך, וזה עלול להיות פתח לבעיה.

dorie
    משתתף

לעוד רינת,בתצהיר דיווח על הכנסות נאמר שאי דיווח מהווה עבירה על החוק.מה הוא החוק ומה העונשים הצפויים?האם זאת עבירה פלילית? ומה הסנקציות שיכול להפעיל משרד הביטחון שהרי לפעמים אי הצהרה על הכנסות נובעת מאי ידיעה של חובת הדיווח

סעיף 42 לחוק הנכים קובע עבירות שעיקרן השגת זכויות במירמה. במסגרת הסעיף נקוטים עונשי מאסר מקסימליים שיכולים להיגזר בגין עבירות אלה. בפועל, מבחינה מעשית, ייעשה שימוש בסעיפים אלה, אם בכלל, רק במקרים קיצוניים בהם יש תרמית שיטתית לקבלת זכויות. אני מתקשה לראות מצב שמפעילים סעיפים אלה בשל דיווח שגוי על הכנסות ואינני מכירה כל תקדים לנקיטת צעדים כאמור בנסיבות של דיווח שגוי.

הסנקציה המעשית במקרה של אי דיווח על הכנסות שהנכה אמור היה לדווח עליהן הינה יצירת חוב וגביית תשלומי היתר מהתגמול השוטף וההטבות.

dorie
    משתתף

לרינת האם זה משנה אם הדיווח השגוי על ההכנסות היה מוצדק או לא?האם תשובתך נישארת בעינה גם אם משרד הביטחון יראה בדיווח השגוי כלא מוצדק?

dorie
    משתתף

מוצדק הכונה נבע מיתום לב.תודה

השאלה האם הימנעות מדיווח היתה בכוונה או בתום לב, והשאלה האם הנכה יכול היה לדעת שהוא צריך לדווח, אמורה להיות, לטעמי, חלק מהשיקולים ביחס לגביית תשלומי היתר. גביית תשלומי היתר מוגבלת ל 7 שנים, ולמשרד הביטחון יש שיקול דעת כיצד לפרוס את החזר תשלומי היתר. משרד הביטחון גם לא אמור לגבות תשלומי יתר לפני שהוא עורך לנכה שימוע ומבין את גירסת הנכה ביחס לאי דיווח. יש נסיבות בהן הנכה לא יכול היה למנוע את היווצרות תשלומי היתר, בין אם כיון שהדברים  לא היו בידיעתו או שנבעו מטעות של משרד הביטחון. אני סבורה כי במקרים כאלה יש לאפשר שיקול דעת לקבוע כי תשלומי היתר אינם ברי גביה. סמכות כזו קיימת למשל בביטוח לאומי, אולם משרד הביטחון לא מוכן לראות עצמו בעל סמכות להחליט כאמור, למרות שסעיף החוק העוסק בגביית תשלומי יתר נוקט במילה "רשאי" ביחס לסמכות קצין תגמולים לגבות תשלומי יתר.

אני מכירה מקרים בהם הנכה הוכיח שלא ידע ולא יכול היה למנוע את יצירת תשלומי היתר או במקרים שמדובר היה בטעות של משרד הביטחון שהנכה לא יכול היה לדעת עליה. במקרים אלה בוטלה גביית תשלומי היתר אולם הדבר חייב הגשת ערעור לבימ"ש על עצם הגביה, והוכרע כאמור במסגרת הליך משפטי.

dorie
    משתתף

האם במיקרה שמישרד הביטחון לא מישתכנע שהיה תום לב באי דיווח על הכנסות האם במיקרה כזה הסנקציה מיסתכמת בגבית תשלומי יתר בלבד?

אני לא מכירה מקרים בהם ננקטו צעדים מעבר לכך

dorie
    משתתף

תודה תודה רבה לך

dorie
    משתתף

לעוד רינת שלום ,אבקש לדעת מהם תנאי ההחזר לגבית תשלומי יתר במיקרה של תגמול ניצרך.תודה.

ככלל משרד הביטחון אמור להודיע על גובה החוב והטעמים ליצירת החוב ולערוך שימוע במסגרתו לנכה יש הזדמנות להסביר ולנסות לשכנע או שבכלל לא  מדובר בחוב או לבקש לפרוס אותו. רק אחר כך משרד הביטחון אמור להתחיל לגבות. ככלל גביית תשלומי יתר אמורה להיות לכל היותר בגין שבע שנים רטרואקטיבית. לפי החוק משרד הביטחון לא יכול לגבות יותר משליש מהתגמול. בפועל משרד הביטחון רואה עצמו רשאי לגבות תשלומי יתר גם כנגד הטבות וכל זכות אחרת שמגיעה לנכה. אני סבורה שלמשרד הביטחון יש סמכות גם לקבוע שבשל נסיבות מסויימות (כמו למשל שתשלומי היתר נוצרו בגלל טעות של המשרד שלנכה לא היתה כל דרך לדעת עליה) הוא לא ייגבה את תשלום היתר, אולם משרד הביטחון רואה עצמו מוסמך להחליט רק ביחס לפריסת תשלומי היתר. לעניין זה כל פריסה שהיא שונה מגביית 1/3 מהתגמול וכל ההטבות, תיעשה בכל מקרה לפי הנסיבות הקונקרטיות.

dorie
    משתתף

אם אני מבין נכון יש התישנות על תשלומי יתר שקרו שבע שנים ויותר?

זה מה שמופיע בנוסח תזכיר חוק הנכים בנוסח מתחית מרץ 2016 (לא בטוח שזהו נוסח אחרון)  שאמור, לשיטת משרד הביטחון, לשקף מצב קיים. זה עדיין לא מעוגן באופן פורמלי בחקיקה.

dorie
    משתתף

כלומר לדוגמא אי דיווח על הכנסות שקרה לפני יותר מ 7 שנים מתישן?

למיטב הבנתי כך אמור משרד הביטחון לנהוג, וכך הוא טוען שהוא נוהג כיום,  אך עדיין לא מעוגן בחוק.

dorie
    משתתף

גם העבירה מתישנת וגם החוב מיתבטל?

בכל הנוגע ל"עבירה" אמורים לחול לכאורה כללי ההתיישנות הפליליים שאיני מצויה בהם, אולם אציין שוב כי אני לא מכירה מקרים בהם התייחסו לאי דיווח על הכנסות לצורך נצרך כאל עבירה והפעילו סנקציות מעבר לקיזוזי חוב בגין העבר.

dorie
    משתתף

לגבי העברה הבנתי את הנאמר אולם מה עם החוב?החוב מתבטל אם עברו מעל 7 שנים?

החוב אמור להתבטל לגבי התקופה שמעבר ל 7 שנים, ואמור להישאר חוב של 7 שנים אחרונות בלבד.

dorie
    משתתף

תודה רבה

moshi
    משתתף

שאלתי זאת הינה בענין התישנות של חוב אחרי שלא בוצע דיווח על הכנסות ועברו למעלה מ 7 שנים.האם אי דיווח על משיכת כספי תגמולים מביטוח מנהלים שקרה לפני יותר מ 7 שנים מתישן?

לפי הנוסח לכאורה אמורה להיות התיישנות בנסיבות אלה.

יש להתחבר למערכת על מנת להגיב.